lördag 25 oktober 2014

Skrivpuff Matta

Det skulle bli auktion hos Perssons. Bondgården skulle säljas. Persson och hans fru Ingegerd var för gamla och hade skaffat sig lägenhet i staden. Mycket hade de hunnit samla på sig genom åren och nu skulle det mesta bort. Det som rymdes i den lilla tvåan var redan packat och klart.
Jan, som då var sjutton år, blev lite nyfiken, stoppade sina sparpengar i fickan och tog cykeln dit ut. På gården hade det samlats en del människor och husgeråd, möbler och annat stod inne i och utanför ladan.
Persson själv skulle hålla i auktionen. Det skulle bli för dyrt annars sa han.
Jan gick runt och tittade på stolar, bord, gamla tidningar, kopparbunkar, en sparkcykel och massor med prydnadsföremål. Nej, här fanns det ingenting för en sjuttonårig pojke. Han kramade papperspengarna i fickan och beslöt sig för att cykla hem, men först var han tvungen att gå bakom husknuten för att kissa. På tillbakavägen såg han den. Den stod lutad mot ladugårdsväggen tillsammans med några andra gamla musikinstrument.
En gitarr. En Fender. En Jimi Hendrix-gitarr. Visserligen utan strängar och lite skamfilad, men en Fender. Han tog upp den försiktigt och gick fram till Persson som just hade kaffepaus.
- Den här vill jag köpa, sa han. Persson tittade på honom med sina glada gammelögon och frågade hur mycket han skulle kunna betala. Jan fiskade upp allt vad han hade i fickan och sträckte fram sedlarna till Persson.
-  Ge mig en hundring pojk, så får du en trasmatta med som du kan linda in den i när du cyklar hem.
Fendern fick nya strängar och en ägare som med åren blev en väldigt duktig och nöjd gitarrspelare.  

3 kommentarer:

  1. Precis!
    Värdet ligger som oftast är, inte i pengasummans storlek, Och ibland får man med något på köpet, en matta till exempel.

    SvaraRadera