torsdag 9 februari 2012

En riktig mamma

Du är inte min riktiga mamma.
Orden kom från femåringen som precis blivit tillsagd att plocka upp smörgåsen som hon i sin ilska slängt på golvet.
Hon stampar med bägge fötterna och hennes bruna ögon skickar hatpilar mot kvinnan som står framför henne. Sedan en hård smäll när dörren till hennes rum slår igen.
Orden träffar kvinnan, min vän med en lika hård smäll i magen eller rättare sagt i hjärttrakten. Kanske var det fel att berätta om adoptionen för en liten femåring. Hon kanske skulle ha väntat några år till, men hon ville vara den första. Bättre det än att andra människor skulle börja undra och ställa frågor tänkte hon. Femåringen är nu vuxen och förhållandet mellan mamman och dottern är och har alltid sedan den dagen varit bra.

Ja. En riktig mamma. Vad är det?
Har vi fortfarande bilden av den bullbakande och sylt-och saftkokande kvinnan framför oss? Det finns säkert många kvinnor som har dåligt samvete för att dom inte kan, vill eller hinner bjuda sina barn på doften av nygräddade bullar och hemgjord hallonsaft.

Det finns fler saker som kan ge oss mammor dåligt samvete.
Ta det där med teve t ex. Det sägs att en riktig mamma aldrig använder teven som barnvakt.
Fel. Du är inte den enda som kan ge ditt barn nya intryck, så ha inte dåligt samvete för att ditt barn tittar på TV. Bestäm i stället en tidsgräns för tittandet och strunta i det dåliga samvetet.

Har du dåligt samvete för att du inte ligger på golvet i timmar och leker med ditt barn?
Barn har enligt forskning i genomsnitt över 500 leksaker i sitt rum och kan många gånger utvecklas genom att leka själva. Håll dig på avstånd och ha inte dåligt samvete för att du inte ställer upp som personlig lektant stup i kvarten.

Går familjen på snabbmatsrestaurang ibland. Det dåliga samvetet kommer som ett brev på posten. Skräpmat är inte bra. Jag ska i stället ge mina barn god och näringsriktig hemlagad mat varje dag tänker du.
Men ibland hinner eller orkar du inte och med risk för att du blir trött och grinig hela eftermiddagen hemma i köket väljer du snabbmatsalternativet. Då kan du vara en gladare mamma när ni kommer hem.

En riktig mamma sätter alltid sina egna behov i bakgrunden. Javisst våra barns behov måste komma i första hand, särskilt när dom är små, för att dom ska må bra. Men faktiskt måste vi få egen tid också. Att handla innan hämtning på dagis kan ibland räcka som egen tid. Att kunna gå på bio eller teater när barnen är små kan kännas lyxigt, men nog så behövligt. Det finns säkert någon i din närhet som gärna är barnvakt.

Javisst har alla vi mammor någon gång känt det där dåliga samvetet av att inte räcka till. Att inte göra det bästa för våra barn. Alla har vi fel och brister, men man behöver inte vara perfekt för att vara en riktig mamma. Så släpp det där dåliga samvetet och ta i stället fram tankarna på allt det där som du gör bra. Då kommer du att se bilden av den fina, omtänksamma mamman som du faktiskt är.
Och du. Säg ofta att du älskar ditt barn och glöm inte kramarna. Mer riktigt än så behöver det inte vara.



2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack för din beskrivning och uppmuntran såsom du ser på din roll. Jag gjorde mitt bästa för att vara en bra mamma och mina söner har uppskattat det och bekräftat det men inte dottern. Allt får vi inte här på jorden och jag har nu accepterat det, men lätt var det inte.

      Radera