torsdag 1 april 2010

Schackturk och Talmaskin. Om att luras.

Den 26 mars 1804 dog en ungersk vetenskapsman som hette Wolfgang von Kempelen. Han blev känd för två av sina uppfinningar. Schackturken och Talmaskinen. .
Schackturken var en docka klädd i turkisk dräkt som satt bakom en byrå med ett schackbräde ovanpå..
Kempelen reste runt i Europa och lät Turken spela schack med bl a kungligheter som Napoleon Men han reste inte ensam. Han hade en levande skicklig schackspelare med sej som kröp in i byrån. Därifrån kunde han se schackbrädet underifrån och förflytta turkens pjäser med hjälp av en magnet. Schackturken vann alltid.
Kempelen stängde efter ett par år in Schackturken för att aldrig mer visa den. Han var besviken över att människor så lätt ville låta sig luras av en illusion.

.När Kempelen konstruerade sin talmaskin hade han säckpipan som inspirationskälla Lungorna simulerades med en blåsbälg Stämbanden med rörblad av elfenben, munnen med en stabil tratt av gummi och näsan med två små extra rör. Om man täckte över gummitratten och rören mer eller mindre kunde talmaskiner imitera mänskligt tal

Ja det var då det i slutet på 1700-talet. En schackspelande turk och en talmaskin med en säckpipa som förebild.
Hur har vi det nu då? Tekniken har ju gått framåt kan man lugnt säga och inte låter vi väl lura oss av illusioner längre. Vi vet ju när vi tittar på Joe Laberos fantastiska magiska trick att det är just illusioner. Vi fascineras men låter oss inte luras.

Men i det vanliga livet då?
Ta dom där bilderna vi ser i annonser. Dom där med texten före och efter.
Putmagen vi ser på bilden före har reducerats åtskilliga centimetrar på bilden efter.
Annonsören lovar att om du bara äter det här eller gör si eller så, så kommer din mage att se ut som på efterbilden om en tid. Och vi rusar iväg och köper det där pulvret eller anmäler oss till den där kursen direkt! Det är ju snart sommar och bikinin och badbyxorna ska på. Visst vill vi då se ut som de där slanka människorna vi ser i media och på annonspelare
Illusion Javisst. Med ett par enkla knapptryck på datorn går det att manipulera och göra om bilderna hur mycket som helst.
Lurade? Jomenvisst!!

Det där med imitation av den mänskliga rösten då?
Där har vi verkligen gjort framsteg sedan Kempelens tid .
Idag finns det syntetiskt tal inom en massa områden.
Det finns talande annonser, talande hemsidor röster som talar om för dig när du gör rätt eller fel i olika situationer, talande tangentbord osv osv.
När du ringer försäkringskassan, SJ eller skattekontoret möts du av en syntetröst. som talar om för dej vilken siffra du ska trycka på för den tjänst du väljer. I bästa fall ber den dej dröja kvar och du får så småningom prata med en levande människa. Kvaliteten på syntetrösten är många gånger så bra att vi lätt blir lurade att tro att den är mänsklig.

Men det är svårt att föra ett samtal med en syntetisk röst. Ta SJ.s automatiska talsvar. .Artikulationen på rösten är det absolut inget fel på men det kan ibland vara svårt för rösten att förstå vad du säger. Det kan bli lite tokigt när jag på skånska talar om att jag vill resa från Göteborg till Stockholm och rösten tolkar det som att jag vill resa från Mölndals nedre till Liseberg.
Man kan också att på konstgjord väg imitera individuella personers röster, så när du tror att du hör en viss person tala kan du bli lurad.
Undrar om Kempelen i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig att hans säckpipsliknade talmaskin skulle utvecklas till dagens avancerade syntetiska tal.

Visst har vi både nytta och nöje av den tekniska utvecklingen inom de här områdena, men jag föredrar ändå den mänskliga rösten och det personliga samtalet i min vardag.
Jag förstår också att om jag vill bli av med min putmage så krävs det betydligt mer arbete av mej än att bara ligga på soffan och dricka pulverdryck.
Nej. Mig lurar ingen. Men det är klart. Riktigt säker kan jag inte vara!

1 kommentar: